A Hubble űrteleszkóppal gyűjtött adatok alapján az NGC 2976 katalógusjelű közeli törpegalaxisban a csillagkeletkezési aktivitás már nagyon csekély, és 500 millió éven belül ezek a folyamatok teljesen be is fejeződnek.
Tőlünk körülbelül 12 millió fényévre, az Ursa Major (Nagy Medve) csillagképben található NGC 2976 törpegalaxis külső részeiben a csillagkeletkezés már évmilliókkal ezelőtt leállt, mert valamilyen folyamat kisöpörte innen azt a gázt, ami táplálta. A belső tartományokba zuhanó gáz az utóbbi 500 millió évben jelentősen felgyorsította az ott zajló csillagkeletkezést, nyomokban spirális szerkezetre emlékeztető struktúrát is létrehozott. Mostanra azonban a belső részeken is kezd elfogyni a gáz, így a csillagkeletkezés csak egy körülbelül 5 ezer fényév méretű területre korlátozódik a centrum környékén. A folyamat egy bizonyos pontján a centrumbeli gázsűrűség mintegy ötszörösen haladta meg a mai értéket, ez a jelentős aktivitás miatt mára nagyon lecsökkent, és ennek következtében a csillagkeletkezés 500 millió éven belül az egész galaxisban teljesen le is fog állni.

Mi lesz velünk, Chuck, ha leáll a csillagkeletkezés az NGC 2976-ban? Segíts, Texas Ranger, fogy az idő, még félmilliárd év, és mindennek vége! 

Szerintetek mit csinálna Chuck Norris, ha hírét venné a közelgő katasztrófának?

A bejegyzés trackback címe:

https://chuckmegoldja.blog.hu/api/trackback/id/tr381685235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

prometheus_X 2010.01.20. 19:56:07

Megjavítaná a galaxist, és még további másik hármat!
süti beállítások módosítása